Aan verschillende bijbelteksten kleeft een nare bijsmaak; ze waren inspiratiebron voor onder andere discriminatie en uitsluiting en hadden grote, maatschappelijke gevolgen. Hoe moet je deze controversiële teksten in de eenentwintigste eeuw verstaan?
Deze vraag staat centraal in de preekschrijfwedstrijd ‘Teksten met grote gevolgen’ die de website Liberaalchristendom.nl organiseert.
Zowel theologen als niet-theologen kunnen hieraan meedoen. De uitdaging is om een preek van maximaal 700 woorden te schrijven over een van de vier geselecteerde bijbelteksten in hun context. Deze zijn:
- Genesis 9: 24-25 ‒ De vervloeking van Cham
- Leviticus 20: 13 – Doodstraf op same-sex relaties
- Matteüs 27:25 ‒ ‘Zijn bloed kome…’
- I Korintiërs 14:34 – Zwijgtekst
Alle vier deze teksten zijn in de afgelopen eeuwen gebruikt om onrecht te rechtvaardigen.
Een jury beoordeelt de preek op originaliteit en bekijkt hoe de schrijver omgaat met de bijzondere geschiedenis die kleeft aan de gekozen bijbeltekst. De bijdrage dient geschikt te zijn als verkondiging in een kerkdienst of een vergelijkbare samenkomst. Tijdens de prijsuitreiking op 28 oktober 2021 in de Stevenskerk in Nijmgen zullen de genomineerden hun preek voordragen.
Het is de tweede keer dat Liberaalchristendom.nl een preekschrijfwedstrijd organiseert. In 2019 was het thema ‘Een lastig verhaal’. De wedstrijd kreeg toen zeer vele media-aandacht in binnen- en buitenland en honderden mensen stuurden een preek in.
Praktische informatie:
Wat?
Schrijf een preek van maximaal 700 woorden naar aanleiding van een van de hierboven genoemde bijbelteksten. De jury beoordeelt de preek op originaliteit en kijkt hoe de schrijver de grote gevolgen die aan de tekst kleven meeneemt.
Wanneer?
Preken kunnen tot 1 september ingestuurd worden naar tekstenmetgrotegevolgen@gmail.com
De prijsuitreiking vindt medio oktober plaats (meer informatie volgt spoedig).
Hoe aanleveren?
Via het mailadres tekstenmetgrotegevolgen@gmail.com.
Een Word-bestand met een tekst van maximaal 700 woorden.
Vermeld daarbij:
Uw naam
Adres
Leeftijd
(voormalig) beroep
En geef aan in welke categorie u meedoet (wel/niet theoloog)
Voor wie?
De wedstrijd kent twee categorieën:
Theologen
Mensen met een al dan niet afgeronde opleiding Theologie (Heeft u minstens een jaar theologie gevolgd op wo- of hbo-niveau? Dan doet u mee in de categorie ‘theologen’).
Niet-theologen
Mensen zonder theologische opleiding doen mee in de categorie ‘niet-theologen’ (Heeft u wel eens een theologische cursus gevolgd vanuit persoonlijke interesse? Dan doet u mee in de categorie ‘niet-theologen’).
Jury
De jury bestaat uit:
Monic Slingerland (chef Opinie Trouw)
Samuel Lee (voormalig theoloog des Vaderlands)
Piet van Veldhuizen (winnaar van de vorige preekschrijfwedstrijd in de categorie theologen)
Tewin van den Bergh (uitgeverij Skandalon)
Dorise van Driel (student psychologie en taalpurist)
Wilma Hartogsveld (vanuit Liberaalchristendom.nl)
Prijs en prijsuitreiking
De winnaars van beide categorieën ontvangen een speciaal voor de wedstrijd ontworpen wisselbokaal.
De prijsuitreiking vindt op 28 oktober plaats in de Stevenskerk in Nijmegen, tijdens een bijeenkomst waarin de winnaars hun preek ten gehore zullen brengen. In een rondetafelgesprek, met bekende theologen en ‘preekdeskundigen’, is aandacht voor ‘de staat van de preek’ op dit moment, er zal muziek klinken en er is ruimte voor ontmoeting en gesprek.
Overige informatie
Begin oktober zal de jury de drie genomineerden per categorie openbaar maken.
De uitslag wordt medio oktober bekendgemaakt (nadere informatie volgt).
Winnende bijdragen worden geplaatst op www.liberaalchristendom.nl. Deelnemers verlenen met hun inzending het recht van eerste publicatie op deze website en van een eventuele publicatie in een dagblad of tijdschrift.
Over de inhoud en uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Mensen die behoren tot de werkgroep achter de website www.liberaalchristendom.nl zijn uitgesloten van deelname.
De preekschrijfwedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door verzekeringsbedrijf Dominass, uitgeverij Skandalon, Stichting Aanpakken en Kerk & Wereld.
Geef een reactie